Paardrijden

Wilt uw kind leren paardrijden of wilt u uw oude hobby weer oppakken? Dat kan! Manege Lelystad is te vinden in een bosrijke omgeving en telt zo’n 35 manegepaarden en -pony’s. Onze instructeurs zijn gediplomeerd en houden rekening met uw wensen en doelen. Voor de een is paardrijden een lekker uurtje ontspannen en de ander vindt het leuk om in een proef (wedstrijd) te laten zien wat hij of zij heeft geleerd.

Jong en oudor de allerjongsten hebben we de Guppenclub. Kinderen vanaf 8 jaar kunnen meerijden in de ‘gewone’ kinderlessen en we verzorgen lessen voor volwassenen. Manege Lelystad is aangesloten bij de Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra (FNRS).

Activiteiten

Naast de reguliere lessen organiseren we op zaterdagen en tijdens vakanties leuke activiteiten. Voorbeelden? Het rijden van proeven, het verzorgen van paarden en ponyversierwedstrijden. In de zomervakantie houden we altijd een aantal weken ruiterkamp. Het is dan mogelijk om vijf dagen bij ons op de manege te vertoeven met je paardenvrienden, vaker rijden en verzorgen!

Lessen

Leren paardrijden

Wilt uw kind leren paardrijden of wilt u uw oude hobby weer oppakken? Dat kan! Manege Lelystad is te vinden in een bosrijke omgeving en telt zo’n 35 manegepaarden en -pony’s. Groot of klein, beginnend of gevorderd… iedereen kan bij ons terecht voor plezier, ontspanning en goede paardrijlessen.

Divers aanbod

Onze instructeurs zijn gediplomeerd en houden rekening met uw wensen en doelen. Voor de een is paardrijden een lekker uurtje ontspannen en de ander vindt het leuk om in een proef (wedstrijd) te laten zien wat hij of zij heeft geleerd. Bij ons leert u dressuurrijden, springen en buitenrijden. Daarnaast is het mogelijk uw rijbewijs te halen en organiseren wij in de zomervakantie ruiterkampen vanaf 8 jaar.

Kwaliteit

Manege Lelystad is aangesloten bij de Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra (FNRS). Dit is een brancheorganisatie waar je alleen lid van kunt worden als je voldoet aan de hoge kwaliteitseisen. Bij ons bent u verzekerd van paardrijden op een leuke en veilige manier! Bovendien besteden we veel aandacht aan het welzijn van onze paarden. 

Jong en oud

Paardrijden bij Manege Lelystad kan van jong tot oud. Voor de allerjongsten hebben we de Guppenclub. Kinderen vanaf 8 jaar kunnen meerijden in de ‘gewone’ kinderlessen. Bovendien verzorgen we lessen voor volwassenen. Dit doen we zeven dag per week. Tijdens de lessen gebruiken we informatie die onder andere terug te vinden is in de FNRS uitgaven ‘Leer paardrijden met plezier’ en ‘Leer beter paardrijden met plezier.’ Deze en ook de titels ‘Leer buiten rijden met plezier’ en ‘Leer carrousel rijden met plezier’ zijn bij ons verkrijgbaar.

Inschrijven

Hoe nu verder? Kom bij ons langs om u of uw kind in te schrijven. Voor aanvang van de eerste paardrijles vult u een lesovereenkomst in en na enkele lessen vragen wij het ruiterpaspoort aan. U of uw kind wordt dan lid van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportbond (KNHS). Van deze sportbond krijgt u een persoonlijk ruiterpaspoort. Hierin kunt u van alles bijhouden, zoals lessen, buitenritten en behaalde diploma’s. Onze medewerkers zetten -bij het behalen van de onderdelen- stempels in het paspoort. Het ruiterpaspoort is landelijk erkend en kan dus gebruikt worden bij alle FNRS ruitersportcentra.

Het ruiterpaspoort kost € 15,- per jaar en dient u zelf op te zeggen als u wilt stoppen met paardrijden.

De Guppenclub

Speciaal voor kinderen van 6 tot 8 jaar die dol zijn op dieren en heel graag willen leren paardrijden hebben wij de ‘Guppenclub’. Hier leren kinderen spelenderwijs de grondbeginselen van ponyrijden. De lessen duren een half uur en vertrouwen en plezier staan centraal. De jonge ruiters en amazones krijgen les van een gediplomeerde instructeur en worden tijdens de les begeleid door een ouder of begeleider.

Er wordt tijdens de lessen veel aandacht geschonken aan gymnastiekoefeningen. Door middel van leuke spelletjes maken wij kinderen vertrouwd met pony’s. Er wordt veel gestapt en een beetje gedraafd. Naarmate de kinderen vertrouwder raken met een pony, zullen ze zelf meer gaan sturen en mooie figuren rijden. Zo nu een dan kunnen de kinderen ‘afrijden’ voor een diploma!

De lessen worden gegeven op woensdagmiddag, zaterdagochtend en zondagochtend.
Informeer bij een van onze medewerkers naar de lestijden!

Maandag ruiters

‘Maandag ruiters’  biedt paardrijlessen aan voor mensen met een verstandelijke beperking. De belangrijkste doelstelling is dat de ruiters en amazones plezier hebben. Presteren is minder belangrijk. In de paardensport zijn er verschillende klasse en een soortgelijke verdeling hebben wij ook bij de deelnemers van deze vereniging. Zij verschillen in niveau en mogelijkheden.

Groep 1 en 2

Dit is een groep met een matige tot ernstige beperking. Soms herkennen zij dingen of mensen, maar opdrachten hebben geen betekenis voor hen. Zij kunnen niet zelfstandig rijden en hebben een 1 op 1 begeleiding nodig. Zij worden geholpen bij het op- en afstijgen en er is weinig tot geen contact met de begeleider.

Groep 3

In deze groep rijden mensen met een lichte beperking. Zij zijn zich redelijk bewust van hetgeen in hun omgeving gebeurt, alleen kunnen zij er niet altijd even goed mee omgaan. Via het opstapperron kunnen de deelnemers zelf opstijgen en zij kunnen met de teugels sturen en met de benen aandrijven en rijden zelfstandig in zowel de stap, draf als galop.

Vrijwilligers

De vrijwilligers die de deelnemers begeleiden hebben een belangrijke rol. De ruiters en amazones van de maandag ruiters’ hebben vaak moeite om zich te concentreren. De vrijwilligers helpen een handje. In de zomer maken de deelnemers ook bosritten. Hier genieten ze enorm van.

De lessen vinden plaats op maandagavond van 19.00 tot 20.00 uur. U bent van harte welkom om te komen kijken. Voor meer informatie kunt u vragen naar coördinator Renee Dijk of de instructrice Nancy Mac- Intosh.