Paardenwelzijn

De laatste jaren staat het Paardenwelzijn meer en meer in de belangstelling. Sinds enige tijd wordt er in Hippisch Nederland gesproken over een gewichtsgrens bij het paardrijden. Onze paarden moeten iedere dag een behoorlijke inspanning leveren en om hun welzijn te waarborgen gaan wij als manege een nieuwe richtlijn hanteren met betrekking tot het paardrijden bij ons. Wij merken dat onze paarden, zowel groot als klein, toch echt last krijgen van te zware ruiters en/of amazones.

Op sommige maneges hanteren ze een BMI- of gewichtsgrens, Manege Lelystad kiest voor een andere aanpak. Er zal meer gekeken worden naar een combinatie van gewicht en het meezitten met de beweging van het paard. De beweging goed kunnen volgen maakt veel verschil voor een paard.

Er zal door ons instructieteam per persoon gekeken worden of je gewicht te veel is voor onze paarden en daarbij of je als ruiter/amazone voldoende meezit met de beweging van het paard. Wanneer wij signaleren dat een ruiter/amazone niet voldoende mee zit in de beweging waardoor het paard daar hinder van kan ondervinden, gaan we met je in gesprek over de mogelijkheden.

Manege Lelystad behoudt zich het recht voor om voor deze ruiters en amazones de lessen (tijdelijk) stop te zetten. Dat kan ofwel per direct of na een periode, dat moet per situatie bekeken worden.

Wij beseffen ons dat dit een gevoelig onderwerp kan zijn voor sommige ruiters en amazones, echter voor het behoud van de paarden en hun welzijn stellen we deze richtlijn op. Wij vinden het belangrijk dat, naast de ruiters en amazones, de paarden ook plezier houden in het rijden. Overgewicht kan meerdere oorzaken hebben, graag willen wij onze ruiters en amazones vragen jezelf de vraag te stellen: of je nog wel op het paard moet stappen wanneer jij hiermee te maken hebt?

Proeflessen

Enthousiast om te gaan paardrijden, maar wil je eerst weten of je het wel écht leuk vindt? Iedere laatste zondag van de maand organiseren wij proeflessen. Voor de kinderen tussen de 6 en 8 jaar, onze zogenoemde guppen, hebben wij een proefles van 15.00 uur tot 15.30 uur. Een gediplomeerde instructeur zal samen met onze braafste pony’s de kinderen kennis laten maken met paardrijden. Een ouder loopt naast de pony mee tijdens dit half uur. De kosten voor een proefles guppen bedragen €8,00.

Voor de kinderen vanaf 8 jaar en de jeugd is de proefles van 14.00 uur en 15.00 uur. Tijdens dit uur wordt aandacht geschonken aan de grondbeginselen van het paardrijden. Als je in het verleden wel al hebt paardgereden maar dit al een tijdje niet gedaan hebt. Dan is de proefles ook een goed moment om te kijken waar je staat. De instructeur zal tijdens deze les een goede indruk krijgen van je niveau. Als je dan in de gewone les wilt instromen, dan kun je gelijk op het goede niveau beginnen!

Kom je voor de eerste keer en heb je geen cap en/of laarzen? Geen probleem, deze worden deze keer gratis door ons verstrekt voor de les. De kosten voor een proefles bedragen €13,00 per persoon. Betalen voor deze les kan aan de bar, voor de les begint. Wij raden aan om daarom minimaal 15 minuten voor aanvang van de les aanwezig te zijn op de manege. Je kunt je dan melden in de kantine.

Wil je niet wachten tot het einde van de maand voor de groepsproeflessen, neem dan een proef privéles van een ½ uur waarbij je een op een les krijgt. Deze les is voor een gereduceerd bedrag van €28,- te boeken.

Ook volwassenen zonder ervaring kunnen een proef privéles boeken.  Volwassenen met ervaring kunnen een afspraak maken om een keer mee te rijden in een reguliere volwassenenles.

Inschrijven voor een proefles kan door een mailtje te sturen aan info@manegelelystad.nl In deze mail ontvangen wij graag de naam van de ruiter, de leeftijd en eventueel de ervaring.

Mocht je je na de proefles willen inschrijven voor de gewone lessen, dan liggen er in de kantine inschrijfformulieren klaar. 

Privélessen

Naast groepslessen kun je bij ons ook privélessen volgen. Dit kan met een eigen paard maar ook met een manegepaard of -pony. Wij hebben paarden en pony’s voor elk niveau, dus of je nu beginner bent of al heel gevorderd, er is altijd een mogelijkheid. Ook voor ruiters die angstig zijn hebben wij geschikte paarden. Er werken verschillende instructeurs met allemaal hun specialiteit, dus kun je altijd iemand vinden die bij je past.

Privélessen zijn ook heel geschikt als je wilt oefenen voor je komende wedstrijd. In deze lessen kun je dan heel gericht de puntjes op de i zetten.

De tarieven per les vind je onder het kopje Tarieven.

Je kunt ook met meerdere personen tegelijk een privéles nemen, dan wordt het tarief per persoon een stukje voordeliger.

Voor meer informatie of een afspraak maken, kun je bellen op 0320 249 800 of een mail sturen naar receptie@manegelelystad.nl.

Activiteiten

Naast de reguliere lessen organiseren we op zaterdagen en tijdens vakanties leuke activiteiten. Voorbeelden? Het rijden van proeven, het verzorgen van paarden en ponyversierwedstrijden. In de zomervakantie houden we altijd een aantal weken ruiterkamp. Het is dan mogelijk om vijf dagen bij ons op de manege te vertoeven met je paardenvrienden, vaker rijden en verzorgen!

Lessen

Divers aanbod

Onze instructeurs zijn gediplomeerd en houden rekening met uw wensen en doelen. Voor de een is paardrijden een lekker uurtje ontspannen en de ander vindt het leuk om in een proef (wedstrijd) te laten zien wat hij of zij heeft geleerd. Bij ons leert u omgang met het paard, dressuur rijden, springen, voorbereiding op wedstrijden, en buitenrijden. Daarnaast is het mogelijk uw rijbewijs te halen en organiseren wij in de zomervakantie ruiterkampen vanaf 8 jaar.

Kwaliteit

Manege Lelystad is aangesloten bij de Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra (FNRS). Dit is een brancheorganisatie waar je alleen lid van kunt worden als je voldoet aan de hoge kwaliteitseisen. Bij ons bent u verzekerd van paardrijden op een leuke en veilige manier! Bovendien besteden we veel aandacht aan het welzijn van onze paarden. 

Jong en oud

Paardrijden bij Manege Lelystad kan van jong tot oud. Voor de allerjongsten hebben we de Guppenclub (6 tot 8 jaar). Kinderen vanaf 8 jaar kunnen meerijden in de ‘gewone’ kinderlessen (niveau 1). Bovendien verzorgen we lessen voor volwassenen. Dit doen we zeven dag per week. Tijdens de lessen gebruiken we informatie die onder andere terug te vinden is in de FNRS uitgaven ‘Leer paardrijden met plezier’ en ‘Leer beter paardrijden met plezier.’ Deze en ook de titels ‘Leer buiten rijden met plezier’ en ‘Leer carrousel rijden met plezier’ zijn bij ons verkrijgbaar.

Beginnerspakket Volwassenen

Nieuw!! Beginnerspakket vanaf 8 jaar

Altijd al willen paardrijden, maar is het er nooit van gekomen? Vanaf nu kun je je opgeven voor ons beginnerspakket. Je leert alles over de omgang met het paard en de beginselen van het paardrijden voor je de groepslessen in stroomt.

Het pakket bestaat uit 5 lessen van 45 minuten en kost € 255,-. Deze worden als volgt ingedeeld. Het eerste kwartier leer je hoe je een paard poetst en opzadelt en daarna krijg je een half uur privé les.

Opgeven kan door een mail te sturen naar info@manegelelystad.nl.

Inschrijven

Hoe nu verder? Kom bij ons langs om u of uw kind in te schrijven. Voor aanvang van de eerste paardrijles vult u een lesovereenkomst in en na enkele lessen vragen wij het ruiterpaspoort aan. U of uw kind wordt dan lid van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportbond (KNHS). Van deze sportbond krijgt u een persoonlijk ruiterpaspoort. Hierin kunt u van alles bijhouden, zoals lessen, buitenritten en behaalde diploma’s. Onze medewerkers zetten -bij het behalen van de onderdelen- stempels in het paspoort. Het ruiterpaspoort is landelijk erkend en kan dus gebruikt worden bij alle FNRS ruitersportcentra.

Het ruiterpaspoort kost € 27,50,- per jaar en dient u zelf op te zeggen als u wilt stoppen met paardrijden.

De Guppenclub

Speciaal voor kinderen van 6 tot 8 jaar die dol zijn op dieren en heel graag willen leren paardrijden hebben wij de ‘Guppenclub’. Hier leren kinderen spelenderwijs de grondbeginselen van ponyrijden. De lessen duren een half uur en vertrouwen en plezier staan centraal. De jonge ruiters en amazones krijgen les van een gediplomeerde instructeur en worden tijdens de les begeleid door een ouder of begeleider.

Er wordt tijdens de lessen veel aandacht geschonken aan gymnastiekoefeningen. Door middel van leuke spelletjes maken wij kinderen vertrouwd met pony’s. Er wordt veel gestapt en een beetje gedraafd. Naarmate de kinderen vertrouwder raken met een pony, zullen ze zelf meer gaan sturen en mooie figuren rijden. Zo nu een dan kunnen de kinderen ‘afrijden’ voor een diploma!

De lessen worden gegeven op woensdagmiddag, zaterdagochtend en zondagochtend.
Informeer bij een van onze medewerkers naar de lestijden!

Maandag ruiters

‘Maandag ruiters’ biedt paardrijlessen aan voor mensen met een verstandelijke en lichamelijke beperking. De belangrijkste doelstelling is dat de ruiters en amazones plezier hebben. Presteren is minder belangrijk. In de paardensport zijn er verschillende klasse en een soortgelijke verdeling hebben wij ook bij de deelnemers van deze vereniging. Zij verschillen in niveau en mogelijkheden.

Groep 1 en 2

Dit is een groep met een matige tot ernstige beperking. Soms herkennen zij dingen of mensen, maar opdrachten hebben geen betekenis voor hen. Zij kunnen niet zelfstandig rijden en hebben een 1 op 1 begeleiding nodig. Zij worden geholpen bij het op- en afstijgen en er is weinig tot geen contact met de begeleider.

Groep 3

In deze groep rijden mensen met een lichte beperking. Zij zijn zich redelijk bewust van hetgeen wat er in hun omgeving gebeurt, alleen kunnen zij er niet altijd even goed mee omgaan. Via het opstapperron kunnen de deelnemers zelf opstijgen en zij kunnen met de teugels sturen en met de benen aandrijven en rijden zelfstandig in zowel de stap, draf als galop.

Vrijwilligers

De vrijwilligers die de deelnemers begeleiden hebben een belangrijke rol. De ruiters en amazones van de maandag ruiters’ hebben vaak moeite om zich te concentreren. De vrijwilligers helpen een handje. In de zomer maken de deelnemers ook bosritten. Hier genieten ze enorm van.

De lessen vinden plaats op maandagavond van 19.00 tot 20.00 uur. U bent van harte welkom om te komen kijken. Voor meer informatie kunt u vragen naar coördinator Bo Hibma (bo.hibma@icloud.com) of de instructrice Nancy Mac- Intosh.

Springclininc

Open dag 2021

Blossom van der Laan, Nancy Mac-Intosch en Meriana Boersma